Bezoek kindertehuis Rosa en pleegfamilie Rosa - Reisverslag uit Peking, China van RosaJi Kruijswijk - WaarBenJij.nu Bezoek kindertehuis Rosa en pleegfamilie Rosa - Reisverslag uit Peking, China van RosaJi Kruijswijk - WaarBenJij.nu

Bezoek kindertehuis Rosa en pleegfamilie Rosa

Door: Rosaji

Blijf op de hoogte en volg RosaJi

03 Augustus 2010 | China, Peking

Lieve allemaal,
Heftige en emotionele dagen zijn het voor ons. Maandag, gisteren dus stond het bezoek gepland voor het bezoek aan het Social Welfare Institute van Yi-Huang. Volgens de papieren is dit het kindertehuis van Rosa. De afspraak is gemaakt, toen wij aankwamen was de nieuwe directeur niet aanwezig. Die moest weg plotseling en kon er dus niet bij zijn. Bij de ingang van de poort werd er vuurwerk afgestoken, dit was heel ontroerend. Rosa kreeg een grote zijden doek waarop stond WElcome Back Liu Ping, haar Chinese naam. Dit spandoek hing ook in de kamer waar wij ontvangen werden. Rondgelopen en de kinderen gezien die allen ter adoptie zijn aangeboden. Geen enkel kind blijft in dit tehuis. De grote kinderen worden zoveel mogelijk ondergebracht in pleeggezinnen en gaan naar school daar in de plaats zelf of waar ze ondergebracht worden. Voor Rosa was het heel indrukwekkend. Ze kreeg ook een mooi boek aangeboden over de streek Yi-Huang. Daarna met zijn allen geluncht in een ruimte van het kindertehuis, was prima eten en heel gezellig. Een paar verzorgsters erbij, de vice directrice was er ook bij en nog een paar mannen. Ze hadden vooraf aan Helen verteld, onze gids van Wereldkinderen, dat een bezoek aan het pleeggezin niet mogelijk was omdat die verhuisd zijn naar een plaats vlakbij Shanghai. Ok, dat was jammer. Maar na de lunch zei Helen, ik geloof dit niet. Ze heeft de oude directeur gebeld en die vertelde dat dit niet waar was. Dezelfde middag zijn we met Helen en de oude directeur naar het plaatstje Ma Tinq village gereden en op bezoek geweest bij de familie Liu Zhou Ping!! Daarom heet Rosa ook zo, ze is vernoemd naar deze knappe Chinese man, 50 jaar en toendertijd dorpshoofd. De informatie van het kindertehuis klopt dus niet. Ze is niet te vondeling gelegd op de stoep van het kindertehuis, zo is ons altijd verteld. Nee, ze is bij deze man Liu Zhou Ping, in zijn achtertuin in dit dorpje neergelegd, 's ochtends vroeg voor zonsopgang! We mochten alles filmen en het hele dorp liep uit. Deze Liu Zhou Ping is de zoon van een zeer welgestelde vooraanstaande familie. Haar biologische moeder wist dus precies wat ze deed. Helaas mocht de familie Rosa niet houden, dit hadden ze wel graag gewild.... Ze moesten haar officieel aangeven bij het Kindertehuis, want zeker als dorpshoofd dien je een goed voorbeeld te geven. Ze is 9 maanden, let op, 9 maanden daar geweest, ze is geen dag in het Kindertehuis geweest. Rosa is begin juni geboren en niet 6 september! Ze is rechtstreeks van deze familie naar ons toegebracht. Destijds kregen wij Rosa in de hoofdstad Nanchang, op de gang van het hotel, 's avonds om 23.00 uur. De vader en moeder van Liu Zhou Ping woonden ook in dit huis. Zoals chinese families betaamt, woont alles onder een dak met elkaar. En vooral zijn moeder en vader hebben Rosa de eerste 9 maanden verzorgd. Ze hadden nog 1 foto van Rosa als baby. Helaas is de rest door een brand verwoest, inclusief de moeder van Liu Zhou Ping. Zijn moeder heeft een week niet gegeten toen Rosa bij haar weggehaald is. Ze hadden zelf 4 zoons waarvan Liu Zhou Ping de oudste is en die heeft Rosa gevonden. Hij had haar ook zelf graag willen houden omdat hij zelf 2 zoons heeft. Helaas het heeft niet zo mogen zijn. Rosa is erg van slag, wij allemaal eigenlijk wel. Dit hadden we niet verwacht. Het fotoboek hebben we bij Liu Zhou Ping achtergelaten. Deze man was ook heel ontroerd. De foto die hij nog van Rosa had mocht Rosa niet hebben, dit was nog het enige van vroeger van haar en dat wilde wij echt niet kwijt. Kortom we zitten vol emoties en gaan straks met Helen weer praten om alles goed te kunnen verwerken. Lieve mensen, jullie zijn weer op de hoogte. Liefs van ons allemaal.

• 03 Augustus 2010 - 06:41

Roelof:

H H EEE FFF TTT III GGGG
    H H E F T I G GG
    HHH EE FF T I G
    H H E F T I G GG
    H H EEE F T III GGGG

Ook fijn om te weten dat Rosa in haar eerste maanden ook met veel liefde is opgevangen.

• 03 Augustus 2010 - 08:03

Ria:

Lieve allemaal, wat een ontknoping! Niet te geloven dat dit allemaal is gebeurd. Ik ben er helemaal stil van. Ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen. Jullie zijn ver weg, maar in mijn gedachten heel dicht bij. Ik hou van jullie en denk aan jullie. Veel liefs.

• 03 Augustus 2010 - 12:13

Bert,Wu Ping,Monique:

Hallo Rob, Saskia, Yi Rong en Rosa,

Wat een verhaal,we kunnen ons goed voorstellen dat jullie even op adem moeten komen. Er zullen nu wel veel vragen en emoties zijn. Wu Ping is ook onder de indruk en ook wij vragen ons nu af of het verhaal over Wu Ping klopt. Gelukkig hebben we 4 jaar geleden de oude directeur gesproken en we hebben dus wel vertrouwen in wat hij ons toen verteld heeft. Jullie bezoek aan het kindertehuis is vergelijkbaar met ons bezoek in mei. Ook wij zijn naar de klooster geweest samen met 4 medewerkers van het kindertehuis, incl. de directeur. We vonden het daar ook erg mooi. Veel plezier in Guilin

• 03 Augustus 2010 - 12:15

De Jansens:

wooooooooooow, wat een verhaal!!!

zoveel nieuws op één dag, dat moet wel even verwerkt worden!

• 04 Augustus 2010 - 18:01

Jeannette (tante Net:

Lieve Rosa, wat ben jij toch een bijzonder meisje! Alles is anders dan dat jij gedacht had. Fijn dat je als baby zo lief verzorgd bent geweest. En dan de ontmoeting in Ma Tinq. Wat goed dat papa en mama met je mee zijn gegaan zodat jullie deze nieuwe ervaringen met z'n allen kunnen delen en erover kunnen praten! Je begrijpt dat ik naar jouw verhaal ook heel benieuwd ben! Een fijne vakantie verder lieve Rosa. Dikke kus,

• 13 November 2010 - 20:25

Agnes Vanenburg:

Beste RosaJi, ik zit net je verslag te lezen. Wat een bijzonder bezoek heb jij, je zus en je ouders achter de rug. Hopelijk heb je alles al en plekje kunnen geven.
    Onze dochter Anneli komt ook uit dit tehuis en wij gaan in april er naar toe. We blijven 4 nachten en gaan ook de omgeveing bezoeken.
    Ik zou graag aan je ouders wat persoonlijke vragen rondom het bezoek en de reis willen vragen.
    Wereldkinderen is nl per direct gestopt met de rootsreizen (waar we ons voor hadden aangemeld) en dus begeleiding van hen zal ws niet lukken.
    Indien je ouders dit willen, kunnen ze contact met me opnemen (avanenburg@gmail.com)