Social Welfare Institute van Ji-Rong - Reisverslag uit Bogota, Colombia van RosaJi Kruijswijk - WaarBenJij.nu Social Welfare Institute van Ji-Rong - Reisverslag uit Bogota, Colombia van RosaJi Kruijswijk - WaarBenJij.nu

Social Welfare Institute van Ji-Rong

Door: Rosaji

Blijf op de hoogte en volg RosaJi

30 Juli 2010 | Colombia, Bogota

Lieve allemaal,
Ik ben weer sneller in de pen geklommen dan gedacht. Vandaag het kindertehuis bezocht van Ji. We werden enorm gastvrij ontvangen. Ze waren heel blij ons te zien en met name Ji. Al haar oude vriendjes werden opgetrommmeld, haar verzorgsters enz. Ji herkende bijna niemand meer. Er kwam een oude man op ons af, Ji schrok zelfs van hem. Hij had een foto van hemzelf met Ji op zijn schoot. Ji scheen vroeger heel gek op hem te zijn geweest, ze zat altijd bij hem, ze herkende hem niet. Ha na nei, de verzorgster van wie ze ook een ketting kreeg toen wij haar ophaalden, 3 1/2 jaar geleden, herkende ze niet. Ze heeft nu een haarelastiek van haar gekregen, de vrouw had tranen in haar ogen, het deed Ji weinig. Ze vond het heel leuk om terug te zijn, dat wel, maar toen we weggingen zij ze, ik zou hier nooit meer willen wonen. Het tehuis was verder ook niet veel veranderd. Veel gehandicapte jongens, armoedige huisvesting en heel warm. Totaal geen verkoeling, stenen binnenplaats. We kregen wederom foto's van Ji toen ze 3 jaar oud was, heel herkenbaar. Sommige verzorgsters vlogen op haar af. Ji had echt iets van, leuk maar hou nu maar op. Ze had een koosnaampje, ze zeiden dit tegen haar maar ze reageerde nauwelijks. Vreemd toch, ze heeft het echt afgesloten, althans zo lijkt het. Ji kent nog iets van de Chinese taal. Ze let erg op de karakters en herkent sommige ervan. Ze herkent ook de getallen bijvoorbeeld. We hebben het fotoboek achtergelaten en de grote foto van Ji op canvas vonden ze ook prachtig. Ze krijgt vast een ereplaats. Ze heeft meer indruk bij hen achtergelaten dan Ji kan vermoeden.Daarna werden we uitgenodigd voor een uitgebreide lunch met de streekgerechten van Shanxi province. Vorige keer dat we daar waren dronk ik toen ook wijn. Die directeur vond dat prachtig en een van de eerste dingen die hij tegen mij zei was, jij drinkt toch wel wijn? Ofcourse zei ik. Hij begon al meteen te lachen. Ik dacht, mij zuip je niet onder tafel, oude Chinees. Zo gezegd, zo gedaan. Iedere keer aan tafel "Gan bei", oftewel, proost, en hup zuipen maar. Ik bleef lachen en eten en tussendoor limonade drinken, en ja hoor, ik hield het vol, big smile, mij krijg je er niet onder. Ji leerde hem ondertussen om normaal proost te zeggen in plaats van PLOOST. Wij lagen dubbel van het lachen. Ji brouwde er op los en hij maar na doen. Schitterend. De wijn die ze hier drinken is een soort veredelde jenever, 30% alcohol minimaal. Ik dacht ik drink ook graag limoncello, daar kan ik er ook wel wat van op dus dit moet ook lukken. Ging goed allemaal. Ze vroegen of we niet nog een kind wilden adopteren maar we zeiden dat we 2 kinderen wel genoeg vonden. Ook moesten we weer terug komen binnen 5 jaar, we zien wel zeiden we. Maar het was een zeer geslaagde dag en Ji en Rosa genoten mee aan tafel. Ze vonden Rosa ook heel groot geworden, echt een big sister van Ji. Ji kreeg verder een enorme zak snoep en haar favourite chinese koekjes, heel lief allemaal, die herkende Ji overigens wel! Ik moet nog even vertellen van gisteravond. We zijn naar de kapper geweest in Linfen. Rosa is gewassen, gefohnt en het haar is in laagjes geknipt, staat echt heel leuk. Ji is geknipt en ik ben ook geknipt, we waren totaal 3 euro 50 kwijt. Toch niet te geloven en ze deden het heel goed en heel precies allemaal. We zijn zeker 1 uur binnengeweest. Het washok moet je verder niet goed bekijken maar goed, het was superleuk! We hebben ook in een van deze straatjes ons wasgoed gebracht en kunnen we straks ophalen, kost ook geen drol hier. Rob heeft haast geen kleding meer, we zullen toch meer kleding voor hem moeten kopen. Met dit weer, gemiddeld 35 graden en een hoge luchtvochtigheid kost het wel 2 shirtjes per dag. Is anders niet te doen, je zweet echt enorm hier. De restaurants en hotels en auto's zijn allemaal voorzien van airco, anders is het niet mogelijk om hier normaal te functioneren. De Chinezen klagen er zelf ook over, het lijkt wel alsof de zomers steeds warmer worden en de winters steeds kouder.
Morgen gaan we naar de vindplaats van Ji-Rong. Dit is 120 km naar het westen. Taxi hebben we besteld voor morgenochtend 06.00 uur. Als we terugkomen in het hotel hier in Linfen moeten we meteen door naar de hoofdstad Taiyuan, dat ligt ook weer op 3 uur rijden van Linfen. We overnachten in Taiyuan omdat we zondagochtend vroeg onze vlucht naar Nanchang moeten halen. Vandaar dus. Dus morgen wordt het een lange reisdag. Ik zal waarschijnlijk vanuit Nanchang of anders vanuit Yi-Huang (de plaats van het kindertehuis van Rosa) weer een verslag schrijven. Ben ook benieuwd hoe het hotel daar is. Hier is het hotel heel chinees. We zijn de enige westerlingen en niemand spreekt engels. Een dame van de receptie slechts een beetje. Het ontbijt vanochtend was ook heel chinees. Dumplings, noedels en veel eieren en heel veel onbestendig voedsel. Met handen en voeten een droge witte toast besteld voor Ji, want die heeft steeds buikloop hier. Verder genieten wij enorm van deze reis, we hebben het heel gezellig met elkaar en Rosa en Ji vinden ook alles prachtig. Ji is toch ook heel trots op haar land. Iedere keer zegt ze kijk mam, dat is nou China of zo doet een chinees. In het vliegtuig in Beijing kregen we ons eerste chinese ontbijt, ik vroeg mij af wat het was, ik proefde en Ji zei, vind je het lekker mam, ik zei ja best wel, nou dat is nou chinees eten! Okee Ji, fijn dat je mij daar op wijst, kwam er zo grappig uit. We houden het land hoog en zijn er ook trots op dat onze kinderen hier vandaan komen. We lachen veel om allerlei situaties. Rosa gaat best goed met haar engels, ze verstaat het chinees-engels best redelijk en dat is alleen maar prettig. Lieve mensen, bedankt voor jullie reacties weer en tot horens, liefs van ons allemaal.

• 30 Juli 2010 - 12:15

Roelof:

Wat leuk om dit allemaal te lezen, en dat juliie dit met elkaar meemaken. Ik kan me voorstellen dat het genieten is. Iets soortgelijks beleefde ik in Indonesie bij de zoektocht naar mijn geborteplaats. gaaf hoor. Kijk nu al uit nnne Rosa haar verhaal en haar reacties. ciao Roelof

• 30 Juli 2010 - 12:16

Wu Ping,Bert,Monique:

Hallo allemaal,

Wat een mooie verhalen. Fijn dat alles zo goed gaat en dat jullie het zo naar de zin hebben. Alles klinkt heel herkenbaar, zoals de prijs van de kapper. We hopen dat de dag in Yihuang net zo mooi wordt als het voor ons was in mei. Groeten aan de mensen van het kindertehuis en laat het eten goed smaken, het is heerlijk.

Fam. Kusters

• 30 Juli 2010 - 13:12

De Jansens:

hoi familie
    Klinkt geweldig en moet een enorme impact op de kids en jullie geven!
    Absoluut waar jullie nog jaren en jaren over zullen praten.
    Heel goede en veilige reis toegewenst

• 30 Juli 2010 - 13:27

Peter En Gerda:

Hi allemaal, Gisteren zaten wij in de tuin, (het is hier ook nog steeds warm) over jullie te kletsen en hoe de meisjes het vinden om hun kindertehuizen terug te zien. Uiteindelijk is het ook een soort cultuurschok maar dan andersom.Dat komt uit jullie verhaal al een beetje naar voren. Fijn dat er veel gelachen wordt. Dat geeft toch de ontspanning aan. De kapsels van de dames aangepast! Nou Rob, je kan er weer mee op pad toch. Van ons veel liefs, Peter en Gerda

• 31 Juli 2010 - 16:01

Willem:

Wat een spannende en mooie reis maken jullie. Leuk om te lezen dat jij Ji, ook al ben je al zo lang bij Papa en Mama je toch ook dingen herinnert uit van vroeger. En nu naar de geboortegrond van jou Rosa, spannend lijkt me! Rob, volgende keer gewoon iedere dag een handwasje doen, dan heb je iedere dag schone kleren; 1 tube voldoet voor zeker een maand. En petje af voor jou Saskia, zoveel proosten valt niet mee. Alle goeds voor jullie allen; we lezen ook mee vanuit Soest. Martine, Maud, Gijs, Thom en Willem

• 31 Juli 2010 - 18:13

Ria:

Vandaag, Ji-Rong, ben je in het kindertehuis geweest waar je vroeger hebt gewoond. De mensen kende je niet meer, andere dingen wist je nog. Ook de chineese koekjes herkende je. Wat leuk dat je de directeur proost hebt leren zeggen in plaats van ploost. Daar zullen jullie veel om gelachen hebben. Fijn om te lezen dat jullie zo genieten van alles, dat het gaat goed. Tot jullie volgende verslag. Dag Rosa, Ji-Rong, Saskia en Rob, Liefs Ria

• 01 Augustus 2010 - 11:01

Jantien:

Was een paar dagen niet online dus nu 2 verslagen van jullie gelezen. Erg indrukwekkend allemaal. Blijf jullie volgen. Ben benieuwd straks naar de reacties van Rosa.
    xx 10

• 02 Augustus 2010 - 06:44

Nico:

Wat een verhalen. Wat veel indrukken moeten jullie opdoen. Wat een hitte. Maar volgens mij komen jullie tijd tekort om alles te zien en te doen. Geniet ervan.
    Liefs van Nico en een knuffel voor de kids.

• 02 Augustus 2010 - 10:23

Jeannette:

Ongelooflijk wat een ervaringen!!Ik ben benieuwd wat de vindplaats van Ji zal opleveren.En dan daarna gaat de tocht verder voor Rosa. Heel bijzonder. Nou Rob, krijg je toch eindelijk meer dan 3 shirtjes in je kast! En dan de nieuwe kapsels??? Herken ik jullie nog wel als jullie terugkomen?
    Dikke knuffels voor jullie vieren!!

• 02 Augustus 2010 - 19:31

De Meeuwsens:

super dat de meiden er zo van genieten. prachtige verhalen, hou ons op de hoogte!dikke kus van ons 5en

• 05 Augustus 2010 - 22:28

Riddem:

Wat een gave verhalen. En Sas, ik ben trots op je (in meerdere opzichten).